Onderwijsperikelen...

Donderdag 29 november 2018

Van tijd tot tijd willen wij u op de hoogte houden van het landelijk lerarentekort en van de betekenis daarvan voor scholen in het algemeen en voor de Nicolaasschool in het bijzonder.

In september hebben wij u een en ander verteld over de stakingsacties voor en door leraren en konden we u blij en trots vertellen dat we op de Nicolaas het schooljaar met een volledig en sterk bezet leerkrachtteam waren gestart.

Inmiddels is het bijna december.

De griep slaat hier en daar al flink toe en waarschijnlijk hoort of leest  u met regelmaat in het nieuws hoe scholen worstelen met de vervanging van zieke leerkrachten. Dat is lang niet altijd gemakkelijk en lukt ook niet altijd op iedere school.

Ook hier op de Nicolaas zijn er leerkrachten afwezig. Soms vanwege zo’n akelig griepje, soms ook om veel leukere redenen: een zwangerschapsverlof bijvoorbeeld! Het wordt steeds een beetje moeilijker om ervoor te zorgen dat alle groepen iedere dag goed bezet zijn. Het is fijn dat dat tot nu toe toch steeds weer is gelukt! Fijn voor de school, maar vooral ontzettend fijn voor onze (uw!) kinderen. Een enkele keer zijn wij genoodzaakt om een groep over “de buurklassen” te verdelen.  Maar in verreweg de meeste situaties kunnen wij ervoor zorgen dat een leerkracht uit ons eigen Nicolaasteam de lessen van zijn of haar collega kan overnemen.  Wij blijven er hard ons best voor doen om de continuïteit en de kwaliteit van ons onderwijs te waarborgen!

En uiteraard kijken we ook naar de toekomst.

Er wordt verwacht dat het tekort aan leraren en directies in het basisonderwijs de komende jaren alleen maar groter wordt. Samen met heel veel andere scholen doen we er daarom alles aan om studenten warm te maken voor het leraarsvak en om zoveel mogelijk goede leerkrachten voor de toekomst op te leiden. U komt met regelmaat stagiaires tegen op school. Wij doen ons best om hen zoveel mogelijk te laten leren en om hen te laten ervaren hoe fijn het is om op een school als de Nicolaas te werken!