Lekker Fit

Lekker Fit is een programma van de Gemeente Rotterdam wat als doel heeft de kinderen bewust gezonder te maken.

Wij proberen onze leerlingen op een verantwoorde manier bewust te maken van hun levensstijl. Is deze levensstijl ongezond, dan proberen wij deze positief te beïnvloeden.

En we willen onze kinderen weer laten bewegen!

Dit doen we door de groepen 3 t/m 8 drie keer in de week 45 minuten bewegingsonderwijs te geven. Deze lessen worden verzorgd door de vakleerkrachten lichamelijke oefening en een dansdocente van onze school. Na schooltijd wordt er binnen het keuzeprogramma ook nog dagelijks sport en spel aangeboden.

Alle groepen van onze school maken in de klas gebruik van het lespakket Lekker Fit! In dit lespakket wordt ingegaan op 3 thema’s: Bewegen, Voeding en Gezonde Keuzes. Ook worden ouders bij dit lespakket betrokken. De leerlingen nemen namelijk werkboekjes mee naar huis waarin zij een aantal opdrachten moeten maken.

Naast de lessen bewegingsonderwijs en het lespakket, worden er ook regelmatig introductielessen gegeven in diverse sporten. Deze lessen zijn bedoeld om de leerlingen enthousiast te maken voor deze sport.

Gezonde voeding en water drinken

Regelmatig eten is erg belangrijk voor uw kind. Als je ontbijt, tussen de middag gezond eet en een goede avondmaaltijd eet dan is snoepen tussendoor niet echt nodig. Fruit of een stukje groente tussendoor is wel heel lekker en gezond. Op school eet uw kind om 10:00 uur een tussendoortje. Er zijn veel snacks te koop die er op het eerste gezicht goed uitzien, maar zoveel energie (calorieën) geven dat het haast onmogelijk wordt die te verbranden. Teveel aan energie wordt omgezet in lichaamsvet of maakt uw kind druk. Ook repen en koekjes die speciaal voor kinderen zijn gemaakt zijn vaak niet gezond.

Wij stimuleren het hierom dat u uw kind groente of fruit meegeeft als tussendoortje. Op de markt kunt u groente en fruit kopen voor een goede prijs. Een appel of een mandarijn bijvoorbeeld, bevatten genoeg gezonde suikers om weer op kracht te komen en zijn rijk aan vitaminen en mineralen, bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Genoeg drinken is heel belangrijk. Het houdt het lichaam gezond, voorkomt hoofdpijn en helpt zelfs bij de concentratie in de les. Helaas bevatten de meest populaire drankjes erg veel suiker. Zoveel zelfs dat het lichaam het niet opmaakt. Het teveel aan suiker maakt kinderen druk of wordt omgezet in lichaamsvet. Bovendien is suiker slecht voor de tanden.

Op de Nicolaasschool drinken de meeste kinderen water en melk. Melk bevat gezonde bouwstoffen voor het lichaam en water is gezond en fris. Om gezond te blijven heeft een kind minstens 2 grote glazen water nodig. Water kun je extra lekker maken door er een schijfje citroen of limoen in te doen. Een plakje komkommer is ook heerlijk en een stukje diepvries fruit maakt het water ook lekker koel.

Wij stimuleren een gezonde leefstijl en dus ook het water drinken op school.